Posledná aktuálizácia prebehla 16. novembra 2024 by silviab
Strava je individuálna a komplikovaná záležitosť aj u dospelých ľudí. Niekto je alergický na určité potraviny, iný má len intoleranciu no a tretí by bez nich nedokázal prežiť. Dojčatá cez materské mlieko prijímajú živiny zložené primárne z potravy vstrebanej do krvi, ktoré konzumuje matka. V tomto procese je treba myslieť na potenciálne alergie, ďalej na individualitu detského tráviaceho systému a aj na chuť a vôňu materského mlieka. Ťažko sa v tom orientuje, no existuje zoznam určitých potravín, ktoré bývajú často kameňom úrazu pri dojčení a vieme aj o pár takých, ktoré by sa striktne nemali konzumovať pre ich toxicitu. V tomto článku si ich rozoberieme troška bližšie.
Prečo je dôležité si dávať pozor na stravu počas dojčenia
Často opakovaným mýtom je, že materské mlieko sa vyrába priamo zo samotného jedla. V skutočnosti to je tak, že materské mlieko sa vyrába z krvi matky. Pri požití jedla, nápojov alebo liekov sa látka rozkladá v zažívacom trakte a zložky látky veľké ako molekula sa vstrebávajú do krvi. Keď sa tieto molekuly dostanú do kapilár v blízkosti prsného tkaniva, pohybujú sa cez bunky, ktoré lemujú alveoly, a tak sa dostávajú do mlieka. Deje sa to prostredníctvom difúzie. Materské mlieko je v prvých mesiacoch života dieťaťa jediným zdrojom energie a živín, dôležitých pre zdravý vývin dojčaťa. Od ženy sa na jeho produkciu vyžaduje značná dávka energie a preto je nevyhnutné, aby strava dokázala posilniť vás aj vaše dieťa. Živiny, ktoré by ste určite nemali vynechať sú napríklad bielkoviny, vápnik, železo, sacharidy, minerály a čo najpestrejšie spektrum vitamínov. Materské mlieko tiež obsahuje bioaktívne faktory, ktoré zlepšujú nezrelý imunitný systém dieťaťa, poskytujú ochranu pred infekciou. Nevyvážená a neuvážená strava môže spôsobovať problémy vo vývine aj v subjektívnom prežívaní dojčaťa. Navyše sa môže prejavovať aj fyzicky.
Príznaky zlého vplyvu potravín na dieťa môžu byť:
- ekzém
- krvavá stolica
- zvracanie
- hnačka
- žihľavka
- zápcha
- abnormálna energickosť (vplyvom kofeínu)
- nadmerné množstvo plynov
- anafylaxia – ťažká alergická reakcia
Potraviny, ktoré by ste nemali konzumovať
Ryby bohaté na ortuť
Omega-3 mastné kyseliny sú jednou z najviac benefitných látok obsiahnutých v rybom mäse. Jej dva druhy kyselina: dokozahexaénová (DHA) a kyselina eikosapentaénová (EPA) sú nevyhnutným zdrojom pre vývin detského mozgu. V iných potravinách by ste tieto látky hľadali len veľmi ťažko, aj keď sú v malom množstve obsiahnuté napríklad v Chia semienkach. Niektoré ryby a morské plody však obsahujú vysoký podiel ortuti. Ortuť je toxický kov, ktorý môže dojčatám spôsobiť otravu, čo negatívne ovplyvniť centrálny nervový systém dieťaťa a tým poškodiť, spomaliť alebo deformovať jeho vývin (kogníciu, motorické zručnosti, jazykovo-verbálny vývin, vizuálno-priestorovú orientáciu a iné).
Do tejto kategórie zaraďujeme ryby:
- tuniak zavalitý
- makrela kráľovská
- marlin modrý
- mečúň
- červienka oranžová
- žralok
Ak chcete svojmu dieťaťu zabezpečiť dostatok prísunu omega-3 a zároveň sa vyhnúť toxikácií ortuťou, odporúča sa konzumovať 225 – 340 gramov nízko ortuťových rýb týždenne.
Niektoré bylinky
Bylinné doplnky ženy často využívajú na zvýšenie prísunu materského mlieka. Je dôležité nezabudnúť, že to, že je niečo prírodné, nemusí nutne znamenať, že je to bezpečné. Problém s týmito doplnkami tu nastáva preto, lebo zatiaľ nebola vedecky potvrdená ich bezpečnosť pre dojčatá. Pred použitím akýchkoľvek doplnkov sa odporúča konzultácia s lekárom. O niektorých bylinách však vieme, že sú vhodné – napríklad bazalka a kmín.
Kofeín
Ak sa rozprávame o kofeíne, nemáme na mysli len kávu. Je to aj energetický nápoj, čaj a napríklad čokoláda. Ich nadmernou konzumáciou sa kofeín dostáva do materského mlieka, v ktorom je pre deti veľmi ťažko stráviteľný a rozložiteľný. Následne sa kofeín v tele dieťaťa ukladá a spôsobuje poruchy spánku či podráždenosť. Neodporúča sa teda konzumovať viac ako 300 mg kofeínu denne (dve/tri šálky kávy).
Spracované potraviny (fast food)
Tento druh stravy nie je vhodný ani pre dospelých, no v detstve je o to dôležitejšie poukazovať na nezdravú stránku týchto potravín. Takéto potraviny majú zvyčajne vysoký obsah kalórií, nezdravých tukov a pridaných cukrov, a naopak majú nízky obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Keďže dojčiace matky obsahom svojho mlieka ovplyvňujú budúci život a stravovanie svojich detí, je na mieste si na podobné druhy jedál dávať pozor.
Potraviny s výraznou vôňou a chuťou
Cesnak, cibuľa alebo jedlá s výraznou príchuťou a arómou dojčatá často odmietajú alebo sú po ich konzumácií prostredníctvom materského mlieka rozrušené. Aj keď neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že by sa všetky matky mali vyhnúť silne aromatizovaným potravinám, predsa len keď spozorujete zmeny v príjme potravy vášho dojčaťa, môže to byť spôsobné nimi. Odporúčame sa v tomto prípade poradiť s vašim lekárom.
Mlieko, mliečne a sójové výrobky
Približne 0,5–2% dojčených detí môže byť alergických na bielkoviny kravského mlieka, ktoré sú neskôr obsiahnuté v materskom mlieku a 0,25% detí môže byť potenciálne alergických na sójový proteín. Ak má dieťa prejavy alergie, odporúčajú sa na 2 až 4 týždne vylúčiť práve tieto dve skupiny problémových potravín. Napriek tomu je sója potravina s vysokým obsahom fytoestrogénov, ktoré pomáhajú produkcií mlieka, preto je na zváženie, či je sója nevhodnou pri dojčení.
Alkohol
Posledná potravina, ktorá je všetkým známa svojím negatívnym vplyvom na vývin detí je alkohol. Prednostne hovoríme o alkohole vo väčšom množstve, pričom malý príležitostný drink je pravdepodobne bezpečný. Koľko alkoholu sa môže dostať do materského mlieka závisí od toho, koľko alkoholu ste konzumovali a kedy ste ho konzumovali. Výskum ukazuje, že množstvo alkoholu v materskom mlieku vrcholí 30-60 minút po poslednom pití a ostáva v tele ženy 2 až 3 hodiny. Časté a nadmerné pitie alkoholu počas dojčenia súvisí so zvýšeným rizikom narušenia spánkových návykov, oneskorením psychomotorických schopností a dokonca s kognitívnym oneskorením.
Naopak, tieto potraviny sú vysoko prospešné
Ak sa rozprávame o tom, čo je vysoko prospešné pre dieťa počas dojčenia, musíme apelovať na stravu ako celok a nie na jej jednotlivé časti. Vyvážená, zdravá, pestrá, kvalitná a hlavne rastlinná strava sú prívlastky, ktoré by sa každá budúca (alebo súčasná) matka mala držať (vlastne aj každý človek). Stále však visí vo vzduchu otázka: čo konkrétne je vhodné pri dojčení konzumovať? Najintímnejší vzťah s prostredím sa utvára prostredníctvom jedla, ktoré sa doslova stáva po konzumácií nami samými, v tomto prípade má matka zodpovednosť aj za druhý život a nie len ten svoj, takže je ešte viac na mieste sa obracať na konkrétne potraviny, ktoré sú čo najprospešnejšie pre dieťa. Keďže absolútny zoznam vo svojej celistvosti konkrétnych potravín neexistuje, uvedieme si aspoň niektoré príklady potravín, ktoré sa počas tehotenstva označujú za najvhodnejšie.
Avokádo
Je kalorickou bombou pre dojčiace matky. Nech to znie na prvé prečítanie akokoľvek zle, počas dojčenia cítia matky zvýšené kalorické požiadavky, ktoré sa dajú veľmi zdravo a dobre doplniť avokádom. Avokádo obsahuje prírodné tuky (až 80%), pomáha udržiavať pocit sýtosti, je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu K, kyseliny listovej, draslíka, vitamínu C a vitamínu E. Preto ak máte chuť na niečo mastné, niečo čo vám dodá rýchlo energiu, siahnite po avokáde a nie hranolčekoch alebo mäse. Jeho výhodou je aj to, že ho nemusíte nijako pripravovať. Len nakrájať a zjesť.
Orechy
Ďalším zdrojom výživy sú orechy s vysokým obsahom základných minerálov, ako je železo, vápnik a zinok, ako aj vitamín K a vitamíny skupiny B. Sú tiež zdravým zdrojom esenciálnych mastných kyselín a bielkovín. Rovnako ako avokádo sú kalorickým zdravím prírodným zdrojom pre energiu a dobrú náladu. Bonusom je, že orechy sú v mnohých častiach sveta považované za laktogénne (čo označuje skupinu potravín, ktoré pomáhajú pri tvorbe materského mlieka). Zamerajte sa hlavne na mandle, ktoré majú svoje opodstatnenie aj v ajurvéde, čo sa týka dojčenia.
Semienka
Semienka sú začiatkom života pre každú rastlinu na zemi. Poskytujú koncentrovaný zdroj všetkých živín nachádzajúcich sa v zrelej rastline a zároveň zárodky výživových látok, ktoré sú potrebné pre jej rast. Konkrétnejšie obsahujú veľa bielkovín, minerálov (železo, zinok, vápnik) a zdravých tukov. Samostatne by sme chceli upriamiť pozornosť na Chia semienka, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny pre zdravý vývin mozgu dieťatka. Konopné semienka majú zase priaznivý pomer omega-3 k omega-6 a sú kompletnou bielkovinou, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudské telo v dokonalých pomeroch. A nakoniec ľanové semienka obsahujú veľa vlákniny, bielkovín a omega-3, preto ich tak isto odporúčame v rozumných dávkach konzumovať počas dojčenia.
Strukoviny
Strukoviny sú dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a fytoestrogénov. Konkrétne cícer sa využíva na zlepšenie prísunu materského mlieka už od čias starovekého Egypta. Sója je zas strukovina s najvyšším obsahom fytoestrogénov, čo sú prírodné rastlinné látky podobné ženským estrogénom. Avšak, neobmedzujte sa len na jednotlivé strukoviny, ale jedzte čo najpestrejšie.
Potraviny bohaté na beta-glukány
Tieto potraviny sú napríklad huby (reishi, shiitake, maitake, shimeji, hliva ustricová), ovos, jačmeň, droždie a morské riasy. Beta-glukán sa považuje za hlavný laktogénny prostriedok (pomáhajúci pri tvorbe mlieka). Vedci preukázali koreláciu medzi zvýšenou konzumáciou tohto polysacharidu a zvýšením produkcie dojčenského mlieka aj na klinických testoch.
Listová zelenina
Zelenina je všeobecne považovaná za jednu zo základných zložiek zdravej stravy. Konkrétne listová zelenina obsahuje veľa výživných látok a navyše v Thajsku je považovaná za laktogénny druh stravy. Konzumácia listovej zeleniny zároveň vytvorí dobré stravovacie návyky, ktoré má vaše dieťa dodržiavať, keď začne prijímať tuhú stravu (okolo šiesteho mesiaca). Bonusom je aj vysoký obsah fytoestrogénov. Niektorí ľudia sa však obávajú, že zelenina, ako napríklad brokolica alebo kapusta môže u dieťaťa vyvolať plynatosť. Tento strach však nie je opodstatnený, pretože sacharidy, ktoré plynatosť spúšťajú, sa do mlieka nedostávajú.
Kurkuma
V klinických štúdiách sa preukázalo, že protizápalové vlastnosti kurkumy sú dôležité pre zdravie a pohodu dojčiacich matiek a pri prevencií, liečbe a zmiernení príznakov vírusových ochorení. V niekoľkých komunitách v Ázii sa predpokladá, že kurkuma pomáha posilňovať imunitný systém nielen matky, ale aj dieťaťa, aby sa predišlo kašľu a nachladnutiu. Všeobecne však nie je vedecky dokázané, že by kurkuma zvyšovala prísun mlieka.
Ženšen
Využíva sa najme v ajurvédskej medicíne a je to bylina, ktorá pracuje na viacerých telesných systémoch naraz, vrátane neurologických, imunitných, endokrinných a reprodukčných systémov. Znižuje stres, znižuje hladinu kortizolu, zvyšuje energiu a posilňuje vytrvalosť. Ženšen je dobre preštudovaná bylina, ktorá má k dispozícii viac ako 60 výskumných článkov o jej použití pri rôznych chorobných procesoch, aj keď presný mechanizmus jej fungovania je stále neznámy.
Pýtate sa nás
Čo sa deje so stravou počas dojčenia?(keď prechádza cez telo matky)
Materské mlieko sa vyrába z krvi matky. Pri požití jedla, nápojov alebo liekov sa látka rozkladá v zažívacom trakte a zložky látky veľké ako molekula sa vstrebávajú do krvi. Keď sa tieto molekuly dostanú do kapilár v blízkosti prsného tkaniva, pohybujú sa cez bunky, ktoré lemujú alveoly, a tak sa dostávajú do mlieka. Deje sa to prostredníctvom difúzie.
Prečo sú niektoré potraviny nevhodné?
Niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré deti len ťažko dokážu vstrebať (napríklad kofeín) a potom sa im ukladá v tele a spôsobuje nespavosť či podráždenosť. Iné potraviny môžu obsahovať látky, na ktoré bývajú deti často alergické (sem patrí napríklad mlieko a mliečne výrobky, sója a sójové výrobky). No sú aj také, ktoré svojou vôňou a silnou príchuťou odrádzajú dojča od konzumácie mlieka (napríklad cibuľa, cesnak, silné koreniny).
Existujú aj potraviny nebezpečné?
Najnebezpečnejšou potravinou pre dieťa v našom zozname je ryba s vysokým obsahom ortuti. Ortuť je toxický kov, ktorý môže dojčatám spôsobiť otravu, čo negatívne ovplyvniť centrálny nervový systém dieťaťa a tým poškodiť, spomaliť alebo deformovať jeho vývin (kogníciu, motorické zručnosti, jazykovo-verbálny vývin, vizuálno-priestorovú orientáciu a iné). Do tejto kategórie rýb zaraďujeme tuniaka zavalitého, makrelu kráľovskú, marlina modrého, mečúňa, červienku oranžovú a žraloka.
Ktoré potraviny sú naopak vhodné pri dojčení?
Ak sa rozprávame o tom, čo je vysoko prospešné pre dieťa počas dojčenia, musíme apelovať na stravu ako celok a nie na jej jednotlivé časti. Vyvážená, zdravá, pestrá, kvalitná a hlavne rastlinná strava sú prívlastky, na ktoré by sme sa mali orientovať.
Požité zdroje:
- https://www.alza.sk/maxi/co-jest-a-nejest-pri-dojceni
- https://www.healthline.com/nutrition/breastfeeding-foods-to-avoid#5.-Highly-processed-foods
- https://www.medela.us/breastfeeding/articles/the-breastfeeding-diet-how-food-affects-your-milk
- https://www.1naturalway.com/blogs/breastfeeding-and-parenting/importance-of-eating-healthy-while-breastfeeding
- https://www.parents.com/baby/breastfeeding/breast-milk/12-superfoods-for-breastfeeding-moms/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/
- https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-and-a-mothers-diet-myths-and-facts/