chilli

Chilli – Čili

Posledná aktuálizácia prebehla 12. septembra 2024 by silviab

Chilli alebo niekedy písané aj ako čili je názov, ktorý sa používa na označenie čili papričiek, čo sú vlastne menšie papričky, ktoré rastú najmä v Ázii, Afrike a strednej Amerike. Niekedy, keď o nich ľudia hovoria, môžu spomenúť aj slovo feferónky, čo už však nie je typický druh papričky, ide skôr o druh plodu.

Primárne sa používajú ako korenie a môžu sa variť alebo sušiť a práškovať. Práškové červené čili papričky sú známe ako paprika. Hlavnou bioaktívnou rastlinnou zlúčeninou v čili papričkách je kapsaicín. Táto zlúčenina je zodpovedná za ich jedinečnú, štipľavú chuť a mnoho z ich zdraviu prospešných účinkov.

V tomto článku sa vám budeme snažiť povedať všetko, čo by o čili papričkách chceli vedieť.

Všeobecné informácie – popis, lokalita a pôvod

Čili paprička je plodom rastlín z rodu Capsicum, ktoré sú členmi čeľade hluchavkovitých. Považujú sa za ovocie, nie za zeleninu a sú príbuzné s paradajkami, čerešňami a baklažánom.

Čili papričky pochádzajú z Južnej Ameriky, ale dnes sa pestujú po celom svete, pretože sa používajú ako korenie alebo ako liečivo. Prečo sa považuje za korenie? Údajne Krištof Kolumbus odobral vzorku čili papričky a myslel si, že ide o príbuzného čierneho korenia, a tak ho nazval  „korením“, čo je nepresné, aj keď tento názov pretrváva dodnes.

Čo robí čili pikantným? : Táto pikantnosť, ktorú takmer všetci milujú, pochádza zo zlúčeniny nazývanej kapsaicín, ktorá sa nachádza vo všetkých papričkách. Je zaujímavé, že kapsaicín sa nenachádza v žiadnej inej rastline. Jedna kvapka tejto látky v kombinácii so 100 000 dielmi vody je stále nápadne korenistá.  Samotný kapsaicín je bez chuti a zápachu a je produkovaný žľazami v placente tohto korenia, ktoré sa nachádzajú v hornej časti korenia pod stonkou.

Ako zmeriate pikantnosť čili papričky? :Pretože kapsaicín je látka produkujúca teplo, ktorá sa nachádza v paprikách, je prirodzené merať teplo papriky meraním množstva kapsaicínu v paprike. Ale ako ? V roku 1912 vynašiel farmakológ Wilbur Scoville štandard pre meranie kapsaicínu v paprikách a následne silu tohto tepla v paprikách. Test nazval zaujímavo „Scovilleov organoleptický test“. Ako to fungovalo? Dal mleté ​​čili papriky do zmesi cukrovej vody a alkoholu. Potom nechal päť degustátorov, aby sa zmesi napili a klasifikovali podľa pálivosti. No od tej doby sa prišlo na oveľa sofistikovanejšie metódy klasifikácie pálivosti papriky na jednotky zvané „Scoville Units“ na počesť práve tohto muža. Pre bežné papriky sa pálivosť pohybuje od 0 jednotiek Scoville  až po 200 000 až 300 000 jednotiek Scoville pre mimoriadne štipľavé habanero.

Zloženie

V čili sa nachádza nie len kapsaicín ale aj mnoho iných zdraviu prospešných látok, ktoré dokážu ovplyvniť ako cievy, nervovú sústavu tak aj napríklad žalúdok alebo imunitný systém.

Toto sú najdôležitejšie látky, ktoré sa v čili nachádzajú:

Kapsaicinoidy: Kapsaicinoidov je pomerne veľa, no najznámejší je rastlinný alkaloid kapsaicín. Kapsaicín je molekula, ktorá je zodpovedná práve za štipľavosť. Stimuluje sympatoadrenálny systém, ktorý sprostredkováva termogénne a anorexigénne účinky. Dopĺňanie kapsaicínom tlmí alebo dokonca zabraňuje nárastu hladu a poklesu sýtosti, ako aj zníženiu energetického výdaja a oxidácie tukov, ktoré sú zvyčajne výsledkom energetického obmedzenia. Tieto účinky môžu oddialiť výskyt rezistencie na stratu tuku počas programu chudnutia a uľahčiť udržanie telesnej hmotnosti v postobéznom stave. Dôležitým účinkom je aj zlepšenie spánku a nakoniec uľahčenie  regulácie energetickej rovnováhy.

Flavonoidy: Flavonoidy sú rozmanitou skupinou fytonutrientov (rastlinných chemikálií), ktoré sa nachádzajú takmer vo všetkom ovocí a zelenine. Spolu s karotenoidmi sú zodpovedné za živé farby ovocia a zeleniny. Niektoré z najznámejších flavonoidov sú kvercetín a kaempferol. Flavonoidy sú silné antioxidanty s protizápalovými a imunitnými účinkami. Dokážu pomôcť v boji proti rakovine a  kardiovaskulárnych chorôb.

Vitamíny: Čili obsahuje pomerne dosť veľa vitamínov. Tými najdôležitejšími sú vitamín C, vitamín A a vitamín E. V čili by ste našli najviac práve vitamínu C. Tento vitamín je nevyhnutný pre rast, vývoj a opravu všetkých telesných tkanív. Podieľa sa na mnohých telesných funkciách, vrátane tvorby kolagénu, absorpcie železa, správneho fungovania imunitného systému, hojenia rán a údržby chrupaviek, kostí a zubov. Vitamín C si ľudské  telo vytvoriť samo, takže pridanie čili do denného jedálnička je veľmi dobrým spôsobom ako ho prijímať.

Minerály: Z minerálov obsahuje čili železo, draslík, mangán a horčík. Tým najdôležitejším je však železo, ktorého úlohou je tvorba hemoglobínu a červených krviniek. Táto tvorba potom pomáha s krvným obehom a tým pádom dokáže aj lepšie prekrviť pohlavné orgány.

Karotenoidy: Karotenoidy sú rastlinné pigmenty zodpovedné za jasne červené, žlté a oranžové odtiene v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Tieto pigmenty hrajú dôležitú úlohu v zdraví rastlín. Pomáhajú rastlinám absorbovať svetelnú energiu na použitie pri fotosyntéze. Majú tiež dôležitú antioxidačnú funkciu deaktivácie voľných radikálov – jednotlivých atómov kyslíka, ktoré môžu poškodzovať bunky reakciou s inými molekulami. Čo sa týka benefitov pre ľudské telo, tak  pôsobia ako antioxidanty. Majú silné vlastnosti, ktoré bojujú proti rakovine. Niektoré karotenoidy sa v tele premieňajú na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zrak a normálny rast a vývoj. Karotenoidy majú tiež protizápalové a imunitné účinky a niekedy sú spojené s prevenciou kardiovaskulárnych chorôb.

Účinky

Už sme spomenuli, že čili má na ľudské telo veľký vplyv a dokáže mu poskytnúť veľké množstvo benefitov. Pre tieto účinky je však potrebné aby sa čili papričky konzumovali čo najviac čerstvé a čo najviac bez spracovania.

Toto sú najdôležitejšie účinky, ktoré čili ponúka :

Zvyšuje libido

Ako sme už spomenuli, čili papričky obsahujú chemickú zlúčeninu kapsaicín. Tá nielen dáva čili papričkám ich pikantnú chuť, ale kapsaicín môže tiež pomôcť telu uvoľniť endorfíny, po ktorých sa cítite šťastne. O tejto chemickej látke zvyšujúcej zdravie sa tiež hovorí, že zlepšuje prietok krvi, čo môže pomôcť zvýšiť libido a povzbudiť tak váš milostný život.

Zlepšuje tráviace zdravie a metabolizmus

Druhým účinkom je zlepšenie tráviaceho systému a metabolizmu. Čili papričky, najmä v práškovej forme, sú bohaté na antioxidanty a ďalšie zlúčeniny, ktoré môžu upokojiť ďalšie zažívacie problémy, ako sú žalúdočné ťažkosti, črevné plyny, hnačky a kŕče. Papriky sú toho schopné dosiahnuť, pretože stimulujú žalúdočné šťavy a pôsobia proti kyslosti tráviaceho traktu. Taktiež môžu urýchliť váš metabolizmus. Zrýchlením metabolizmu znížite svoje chute a zlepšujete rýchlosť spaľovania tukov. Všeobecne sa predpokladá, že konzumácia čili papričiek spolu s ďalšími praktikami zdravého životného štýlu môže pomôcť s chudnutím.

Môže znížiť riziko rakoviny

Čili papričky tiež predstavujú potenciálny prírodný liek na boj proti rakovine. Kapsaicín a antioxidanty v čili papričkách dokážu zabíjať rakovinové bunky pri leukémii a rakovine prostaty. Je to do značnej miery spôsobené vysokými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Napríklad v prípade rakoviny prostaty kapsaicín znižuje rast buniek rakoviny prostaty spúšťaním vyčerpania primárnych typov rakovinových bunkových línií. Podobné účinky možno nájsť aj pri rakovine prsníka, pankreasu a močového mechúra.

Bojuje proti plesňovým infekciám, prechladnutiu a chrípke

Charakteristická červená farba čili papričiek naznačuje, že je bohatá na beta-karotén alebo pro-vitamín A. Vitamín A je kľúčom k udržaniu zdravého dýchacieho, črevného a močového systému. Vitamín A a vitamín C v čili papričkách sú tiež veľmi dôležité pri budovaní imunity pred infekciami a chorobami.

Poskytuje úľavu od bolesti kĺbov

Okrem toho, že sú čili papričky prírodným zdrojom úľavy od bolesti hlavy a migrény, môžu sa použiť na zníženie bolesti kĺbov. Za tento účinok je taktiež zodpovedná zlúčenina kapsaicín, pretože sa viaže na receptory bolesti a vyvoláva pocit pálenia, ktorý môže časom znecitlivieť vaše receptory bolesti. Spravidla sa môže použiť aj na liečbu pásového oparu, bolesti kĺbov a HIV neuropatie.

Môže vylepšiť kognitívne funkcie

Jedným z kľúčových spôsobov udržania vysokého kognitívneho výkonu je správne množstvo kyslíka a železa. A práve čili papričky sú bohaté na železo. To vedie k zvýšeniu prietoku krvi a tvorbe hemoglobínu v mozgu. Tento proces dokáže znížiť vaše šance na rozvoj kognitívnych porúch, ako je demencia a Alzheimerova choroba.

Udržuje vaše vlasy a pokožku zdravé

Vitamín C v čili papričkách nielen posilňuje imunitný systém ale tiež vytvára a udržuje kolagén, ktorý je kľúčovým proteínom nachádzajúcim sa v zdravých vlasoch a pokožke. Môže tiež liečiť vrásky, jazvy po akné a tmavé škvrny.

Vedľajšie účinky

Vedľajšie nežiadúce účinky užívania čili dosť závisia na osobe a dávkovaní. Najväčší pozor si treba dávať v týchto prípadoch :

  • ste tehotná žena alebo dojčiaca žena
  • trpíte žalúdočnými vredami alebo nízkym krvným tlakom
  • máte nízku hladinu cukru alebo inzulínu

Niekedy sa však môžu objaviť aj tieto štyri najčastejšie vedľajšie príznaky :

Pálenie záhy :  Pocit pálenia, ktorý pociťujete v ústach pri konzumácii čili, sa môže vyskytnúť aj v žalúdku počas trávenia. To môže poslať horúci pocit späť do pažeráka ako žalúdočný reflex.

Zažívacie ťažkosti : Zatiaľ čo čili prechádza prvou fázou trávenia v žalúdku, môžu narušiť vaše celkové trávenie. Pocit pálivosti môže narušiť vaše normálne tiché trávenie, opäť predovšetkým vtedy, ak čili nekonzumujete pravidelne.

Pálenie konečníka : Keď čili prechádza vaším tráviacim traktom, môžu si na prvom mieste naďalej uchovávať niektoré horiace zložky, vďaka ktorým sú štipľavé. To môže spôsobiť bolestivé pálenie v konečníku, akonáhle sa vyberiete na záchod. Aj keď tento vedľajší účinok nie je klasifikovaný ako závažný, môže spôsobiť nepríjemné pocity na niekoľko dní. Akonáhle sa vaše telo aklimatizuje na zaradenie červenej papriky do vašej stravy, tento vedľajší účinok môže prestať alebo klesať.

Kožná vyrážka : Tento vedľajší účinok sa môže dostaviť nie len po konzumácii ale aj po narábaní s čili. Pokiaľ nie ste alergický, mal by sa tento druh vedľajších účinkov vyskytnúť iba krátko a potom sa rozptýliť.

Dávkovanie a užívanie

U dávkovania a užívania čili sa stačí riadiť pravidlom ako pri hocijakom inom jedle a to, že s mierou. Nie je dobré sa ho predávkovať alebo ho užívať krátkodobo. Najlepšie je užívať ho v podobe spracovanej alebo surovej forme. No treba myslieť aj na žalúdok a zbytočne to nepreháňať ( v prípade, že nie ste zvyknutí).

Pár rád a tipov, ako užívať čili :

  • odporúčaná maximálna týždenná dávka je 5 čili papričiek
  • čili by nemali užívať tehotné ani dojčiace ženy
  • v prípade tráviacich ťažkostí, je nutné čili vysadiť z jedálnička
  • v prípade tabliet sa treba držať dávkovania daného výrobcom

Sadenie, pestovanie a zber

Povieme si niečo o pestovaní čili papričiek. Čili papričky začínajú rásť trochu pomaly, takže je užitočné začať svoje rastliny pestovať v interiéri niekoľko týždňov ( od 8 do 12 týždňov), potom ich preneste von. Počiatočnú pôdu a pučiace rastliny je potrebné udržiavať neustále vlhké. Udržujte ich v teple a na slnečnom mieste. V prípade, že už mráz pomizol, môžete si rastliny papriky vysadiť na záhradu alebo na vybrané miesto. Vyberte si miesto s úplným slnečným žiarením, pretože tieto papričky MILUJÚ slnko. Zamiešajte nejaký kompost z húb alebo iný organický kompost, aby bola pôda úrodná a vlhká.

 Priestor :  Rozmiestnite rastliny čili papričiek vo vzdialenosti 45- 90 cm od seba a asi 60 – 90 cm medzi riadkami.

 Voda:  Pôdu udržiavajte neustále vlhkú, ale nie mokrú. Čili papričky milujú vodu rovnako ako slnko, ale treba dávať pozor na zaplavenie, pretože tým riskujete hnilobu. Zalievajte každý druhý deň alebo každý tretí deň.

 Pôda :  Na pestovanie papriky si vyberte kvalitnú pôdu alebo zmes na zalievanie, ktorá umožňuje dobrý odtok. Ak chcete, pridajte pred výsadbou kompost alebo hnoj.

 Teplota :  Ideálna teplota pre pestovanie čili papričiek je 21-32 ° C.

 Hnojivo :  Na rastliny čili papričiek fungujú dobre paradajkové hnojivá, rovnako ako kompost a dobre zhnitý hnoj.

POZOR : Neustále dávajte pozor na bežné choroby, ako sú bakteriálne škvrny, plesne alebo hniloba. Časté sú aj škodce ako vošky alebo pavúky, takže si na ne dajte pozor.

Formy čili

Ak sa rozhodnete, že chcete užívať čili tak na trhu nájdete tri možnosti. Prvou sú surové čili papričky, čo je síce najjednoduchšie ale zároveň aj najnevhodnejšie, čo sa týka dlhodobého užívaní. Druhou sú čili papričky v podobe prášku a korenia, ktoré sa jednoducho dajú zaradiť do jedál a treťou možnosťou sú tabletky alebo rôzne extrakty.

kvapky

Surové Čili papričky

Prvou formou alebo typom čili papričiek sú surové čili papričky. Sú to vlastne celé kusy a sú vhodne pre niekoho, kto si užíva pálivú chuť.  Buď si ich pridáte k jedlu ako prílohu alebo ich môžete konzumovať aj samostatne, samozrejme ako ste na takú chuť zvyknutí. Ak sa teda rozhodnete pre túto formu a ste odhodlaní ich konzumovať dlhodobo, tak potom odporúčame maximálne jednu papričku strednej veľkosti na tri dni.

Prášok a korenie

Druhou formou sú čili papričky v podobe prášku alebo korenia. Dajú sa jednoducho kúpiť v obchode alebo pre tých, ktorí sú zručnejší sa dajú vyrobiť aj doma. Pripravuje sa to pomocou pomletia na mlynčeku. Najväčšou výhodou tejto formy je rozmanitosť. Dá sa pridať ako do polievky tak aj do omáčok alebo rôznych tekutých jedál.

Tabletky

A poslednou formou sú tabletky. Táto forma už nie je prirodzená. Dajú sa nájsť rôzne výživové doplnky, ktoré sú zamerané na viacero častí ľudského tela. Niektoré sú určené na chudnutie, niektoré zas len na potenciu.

Často kladené otázky

Čo je Chilli?

Chilli papričky zje štvrtina obyvateľov Zeme každý deň v krajinách po celom svete. Sú to trváce kry, ktoré patria do čeľade Capsicum, a pre väčšinu sveta boli úplne neznáme, kým sa Krištof Kolumbus v roku 1492 nedostal do Nového sveta. Považujú sa za ovocie, nie za zeleninu a sú príbuzné s paradajkami, čerešňami a baklažánom.

Načo sa používa?

Čili je široko používané ako korenie v rôznych potravinách od čokolády po mäso. Predstavuje dokonca kľúčovú zložku slávnych jedál, ako je „pollo alla diavola“ alebo klasické „aglio, olio e peperoncino“, ako aj regionálne pochúťky, ako napríklad kalábrijská saláma.Používa sa aj v rôznych nápojoch od Krvavej Mary po Habanero Rum, ako aj v rôznych medzinárodných omáčkach ako Curry, Guacamole a Tabasco.

Aké sú kľúčové účinky?

Chilli paprička má preventívne a terapeutické vlastnosti pri mnohých ochoreniach, ako sú rôzne druhy rakoviny, reumatizmus, stuhnuté kĺby, bronchitída a nachladnutie pri kašli a bolesti hlavy, artritída, srdcové arytmie a používa sa ako žalúdočné.

V akých formách poznáme čili?

Sú tri formy. Prvou sú surové čili papričky, ktoré sú najnevhodnejšie, čo sa týka dlhodobého užívaní. Druhou sú čili papričky v podobe prášku a korenia, ktoré sa jednoducho dajú zaradiť do jedál a treťou možnosťou sú tabletky alebo rôzne extrakty.

Aká je cena??

Čili, či už v podobe papričiek alebo v sušenej podobe nie sú až tak zaťažujúce pre peňaženku. Korenie sa v bežných potravinách pohybuje okolo 2 eur a celé papričky okolo tých 6.

Aké je ideálne dávkovanie?

Ideálne dávkovanie u čili papričiek tak nejak neexistuje. Pri nich sa treba riadiť pravidlom, že všetkého trochu a s mierou. Nie je dobré sa ho predávkovať alebo ho užívať krátkodobo. Najlepšie je užívať ho v podobe spracovanej alebo surovej forme.

Má vedľajšie účinky?

Vedľajšie nežiadúce účinky užívania čili dosť závisia na osobe a dávkovaní. Niekedy sa však môžu objaviť aj štyri najčastejšie vedľajšie príznaky  ako pálenie záhy, zažívacie ťažkosti, pálenie konečníka alebo kožná vyrážka.

Zdroje

  • https://www.9em.sk/zdraviu-prospesne-ucinky-konzumacie-cili-papriciek/
  • https://zdravopedia.sk/koreniny/cili-papricky-6-ucinkov-na-zdravie
  • https://www.erekciablog.sk/chilli/
  • https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/35423/diabolske-plody-cili-papricky/
  • https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/search?query=%C4%8Dili

 

Každý hlas je cenný 🙂

Zanechaj nám svoj názor

Máte stres, trpíte zlou psychikou a chcete mať sexuálnu pohodu?Prečítaj si o StressFixe!
+